De eerste editie Erasmus on Tour was een succes

Alex de Vries , 08 december 2022

Een evenement dat ons uitdaagde om na te denken. 

Samen met de Amsterdamse Universiteits-Vereniging zijn we naar Amsterdam gegaan voor Erasmus on Tour. Het thema dat ons samenbracht: kansenongelijkheid in Nederland. 

Stipt half 8 stonden leden van onze club en van de Amsterdamse vereniging voor de deur van de Waalse Kerk. Samen gingen ze naar binnen, waar ze door Lotte werden verwelkomd. Aanwezigen van de Erasmus Alumni Club kregen het inmiddels bekende groene keycord; van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging kregen leden een zwart keycord. 

Sander Schimmelpenninck beet het spits af met een korte vertelling van zijn studententijd op de Erasmus. Met het geoefende gemak van een presentator ging hij over op het onderwerp van de avond. Hij vertelde ons over zijn bevindingen, die hij ook heeft gedeeld in zijn eerdere documentaire, ‘Sander en de Kloof’, en gaf ons daarna een sneak peek voor het boek dat hij aan het schrijven is. In ‘Sander en de Brug’ zal hij vijf voorstellen doen om ons land gelijkwaardiger te maken. 

Bastian Ravesteijn en Louise Elffers vormden een wetenschappelijk panel, en namen na de keynote deel aan de conversatie. Vanuit hun gebied van expertise lichtten ze de ongelijkheid toe. Bastian als universitair docent toegepaste economie en Louise als onderwijs onderzoekster en directeur van het Kenniscentrum Ongelijkheid. Er kwamen ook vragen uit het publiek zelf, evenals suggesties om ongelijkheid vanuit het onderwijs te bestrijden. 

Aan het eind werd onder genot van een hapje nog het gesprek aangegaan tussen Amsterdamse leden, Rotterdamse leden en de sprekers zelf. Het was een gezellige en informatieve avond.

Klik op hier om de aftermovie te bekijken