, 07 juni 2022
(Klik hier om de video te bekijken)
Dichtbij het huis en dichtbij het hart.
Michiel Visser is in 1995 afgestudeerd en voelt nog steeds genegenheid voor zijn universiteit. Hij woont zelfs op zie-afstand.
Hij heeft een eigen adviesbureau gericht op de publieke sector en hij heeft een boek geschreven over beter handelen in de politiek.
We hebben Michiel geïnterviewd voor onze Member Talks. Dit is de uitgeschreven versie:
We zijn hier in het Polak Gebouw op de Erasmus Universiteit. Ik vind het ontzettend leuk om hier terug te zijn. Ik heb in 1989 hier gestudeerd. Ik woon hier ook vlakbij, als ik uit mijn slaapkamerraam kijk zie ik de Erasmus Universiteit, dus dat is wel een speciale band. Het is leuk om ook in dit kader hier vandaag te zijn.
THE EDUCATION
Ik heb in 1989 Bedrijfseconomie gestudeerd, hier aan de Erasmus Universiteit. In die periode ben ik ook nog twee keer op uitwisseling naar het buitenland geweest, The London School of Economics en École Superieure de Commerce Lyon, en uiteindelijk ben ik in 1995 afgestudeer-
THE JOB
Ik heb een eigen adviespraktijk en ik adviseer overheden en andere organisaties in het publiek domein, woningcorporaties, zorginstellingen bijvoorbeeld, op het gebied van bedrijfsvoering en strategie.
THE WHY
Ik ben dat gaan doen omdat ik aan de ene kant een grote maatschappelijke betrokkenheid heb en het heel erg interessant vind wat er in het publiek domein gebeurt, datgene wat gemeenten en overheden doen, in combinatie met mijn studie, dus de bedrijfseconomische kant ervan, eigenlijk een beetje de harde kant en de wijze van hoe je het organiseert. Ik vind het heel erg leuk om daar toegevoegde waarde te bieden. Mijn belangstelling en mijn studie komen daar mooi bij elkaar.
THE BOOK
Verder heb ik ook altijd een hele grote belangstelling gehad voor de politiek en ik ben ook zes jaar zelf werkzaam geweest, professioneel, in de politiek, maar ik ben ook altijd betrokken geweest op de achtergrond in allerlei functies bij de politiek.
En ik heb nu een boek geschreven waar het ook allemaal samenkomt. Dat boek heet ‘Politiek Sensitief aan de Slag.’ Dat gaat er eigenlijk over hoe je in een politieke omgeving effectiever kunt zijn, door rekening te houden met het politieke spel en alle betrokkenen daarbij.
Voor het boek heb ik een aantal politici en topambtenaren geïnterviewd over hoe zij ‘politiek sensitief’ zijn, en hoe zij het politieke spel spelen. Vervolgens heb ik de vertaalslag gemakt naar wat het eigenlijk voor iedereen betekent, als je in een vergadering zit, of als je in een sollicitatiegesprek zit, of als je in een raad van toezicht zit, of als op een of andere manier ook in een omgeving zit waar je met anderen in een politiek gevoelige omgeving dingen met elkaar moet regelen.
WHY THE ERASMUS ALUMNI CLUB?
Ik kijk met veel plezier terug op mijn studietijd en de universiteit is me wat dat betreft ook dierbaar. Het is leuk om daar ook een verbinding mee te houden, af en toe nog te horen wat er speelt of wat er gebeurt en, ja, ook om de mogelijkheid te hebben om langs te komen voor een event. Dat maakt dat ik het leuk vind om lid te zijn.