Eerste wetenschappelijk onderzoek ondersteund door het Erasmus Alumni Fonds

, 21 december 2021

Leningen voor studenten hebben wellicht een onzichtbare prijs.

Het Erasmus Alumni Fonds heeft een nieuw onderzoek naar het sociaal leenstelsel ondersteund. Er wordt in de studie gekeken naar de effecten van het leenstelsel op de mentale welgesteldheid van de studenten die er gebruik van maken.

Leningen voor studenten zijn bedoeld om het leven voor studenten makkelijker te maken en ze een basis te geven waarop ze hun toekomst kunnen bouwen. Sommige studenten hebben echter klachten als stress, burn-out en depressie die gelinkt lijken te zijn aan het leenstelsel. Er is hier nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Begrip van de negatieve effecten van het sociaal leenstelsel (en van de kosten van die repercussies) zal helpen een systeem te ontwikkelen dat voordelig is zowel voor studenten als voor de samenleving.

Het onderzoek is onder leiding van Arjan Non, die lesgeeft in Economie aan de Erasmus Universiteit en ook onderzoek naar economie en psychologie heeft gepubliceerd. De studie is het eerste wetenschappelijk onderzoek ondersteund door het Erasmus Alumni Fonds - het fonds op naam van de alumni club. Het onderzoek is dus medemogelijk gemaakt door alumni van de Erasmus die hebben gedoneerd.

Dus hartelijk dank aan allen die gedoneerd hebben! Met jouw help kunnen we de universiteit en het studentenleven mooier maken voor toekomstige generaties.

En eindigend: met dank aan het Erasmus Trustfonds hebben we dit onderzoek kunnen financieren vanuit her ons Erasmus Alumni Fonds.