Terugblik succesvolle Desideriusdag 28 oktober 2021

, 03 november 2021

Conclusie van de klimaatlezing op 28 oktober: We zijn goed bezig, maar het zou beter kunnen. Misschien moet het wel beter. Maar we zijn goed bezig.

Het Desideriusdag evenement van de Erasmus Alumni Club vond plaats in het VNAB ontmoetingscentrum aan de Boompjes in Rotterdam. De ruimte bood uitzicht op de Erasmusbrug. Tegelijk met de zonsondergang druppelden mensen de zaal binnen, elkaar leren kennend of weerziend. Langzaamaan werden de stoelen gevuld.

Derk Loorbach stapte het podium op en vertelde met krachtige stem over de innerlijke werking van ‘regimes’—dominante manieren van werken en denken. De transitie van een regime dat schadelijk is voor het klimaat kan uitdagend zijn omdat de insiders meestal proberen het systeem ‘minder slecht’ te maken (te ‘optimaliseren’) en dat is niet altijd voldoende om de toekomst veilig te stellen. Met DRIFT wil Derk die transities die de wetenschap ondersteunt aan een groter publiek bekendmaken.

Als klimaatwethouder van Rotterdam probeert Arno Bonte, de tweede spreker, actief het huidige systeem te veranderen. Hij verduidelijkte zijn positie in het beleidssysteem op humoristische en toegankelijke wijze. De noodzaak om een systeem toch te optimaliseren kwam naar voren als methode voor omgaan met de soms tegenstrijdige verlangens van de burgers van Rotterdam. Hij pleitte voor een realistische voorzicht in onze aanpak maar was positief dat we op weg zijn naar een klimaatgericht en veel beter 2030.

Na de laatste ronde vragen kwamen mensen eens meer samen bij de bar, om te praten over het leven en, vermoedelijk, het klimaat. De twee sprekers hadden, net als voor de toekomst van Rotterdam, een aanzienlijke impact gemaakt op het publiek.

Bekijk hier de foto's van de Desideriusdag

Wil jij ook gratis toegang tot dit soort sociale evenementen en leren over wat er speelt in de wetenschap en in de samenleving? Word dan lid van onze club!