Tentoonstelling Erasmus MC

Het EAC Bestuur, 23 april 2020

(UN)REAL Science Gallery Rotterdam - Meisje zweeft aan ballonnen boven Rotterdam

Op 3 april jl. opende (UN)REAL, de eerste tentoonstelling van Science Gallery Rotterdam, in de publieke ruimte van het Erasmus MC in Rotterdam.

Wat is ‘echt’ en ben je daar wel zeker van? Kun je vertrouwen op je eigen waarneming als zoveel ervaringen digitaal zijn of worden beïnvloed door processen in onze hersenen? Biomedisch onderzoek laat zien hoe onze gedachten en zintuigen ‘gaten’ creëren tussen de werkelijkheid en wat we waarnemen. Hoe vinden we onze weg door zulke ­‘blinde vlekken’, die ons vatbaar maken voor fake news, maar die we soms ook nodig hebben om te ontsnappen aan de ­harde realiteit? De wetenschap beantwoordt deze vragen en stelt ook weer nieuwe vragen. Onderzoekers komen steeds meer te weten over onze hersenen en ­mentale ­aandoeningen zoals dementie, en over verschijnselen zoals het placebo-effect. Tegelijkertijd maakt ­onderzoek in velden als genetica en voortplantings- en ­regeneratieve geneeskunde het mogelijk dramatisch in te grijpen in de realiteit van de natuur zoals we die kennen.

Science Gallery Rotterdam in het Erasmus MC nodigt je uit om kunstprojecten te bekijken, die reageren op het ­terrein tussen ­werkelijkheid en waarneming. Ze zijn gewijd aan onderwerpen zoals zelfperceptie, de mogelijkheid van vrouwelijk sperma, de manier waarop het oog informatie verwerkt en de implicaties van een mens-machine hybride om voedsel te produceren. De kunstwerken kunnen dienen als brug naar begrip en als aan­leiding voor debat. Maar misschien nog wel belangrijker: ze heten je welkom op een nieuwe ontmoetingsplek voor wetenschappelijk onderzoek, samenleving, de kunsten en gezondheidszorg.

De activiteiten van Science Gallery die hebben plaatsgevonden in 2019 en 2020, inclusief de eerste tentoonstelling (UN)REAL, zijn mogelijk gemaakt door de financiële steun van Cees de Bruin, Erasmus Trustfonds, NWO en CBK-Rotterdam.

Door de huidige coronamaatregelen is de tentoonstelling online te bezoeken via https://unrealexhibition.com/. Bekijk alle kunstwerken, lees de reacties van wetenschappers en bekijk het videowerk!