Nieuws en Evenementen 2 oktober 2018

Ledenbijeenkomst tijdens het Science Hotel

Op 28 september was er tijdens het lustrum event Science Hotel in het Nhow Hotel voor leden van de Vereniging Erasmus Trustfonds en de Erasmus Alumni Vereniging gelegenheid om een exclusief event bij te wonen. Willem Jan Rote sprak, als voorzitter van de Vereniging Erasmus Trustfonds, de leden toe over de goede samenwerking en het vertrouwen als basis voor de voorgenomen fusie. Het podium werd daarna overgedragen aan Prof. Dr. Manfred Kayser van het Erasmus Medisch Centrum met zijn lezing: CSI Rotterdam For Real: Genetic Research to Improve Crime Scene Investigation. Professor Kayser belichtte de wetenschap achter forensisch onderzoek waarin onder andere de vraag werd beantwoord: ‘Hoe vergroten we de kans om een potentiële dader te vinden als hij/zij nog niet eerder een misdaad heeft begaan en daardoor niet te vinden is het systeem waarin daders geregistreerd worden?’.

Zo hebben we vernomen dat zelfs een gevonden druppel bloed al een goede indicatie kan geven over de leeftijd, huidskleur en kleur ogen en haar van de dader. Ook het tijdstip van het verliezen van die druppel bloed kan worden benaderd. Gezocht wordt nu naar nog meer vindbare markers in DNA waardoor bijvoorbeeld kan worden gevonden of de dader linkshandig is en of hij of zij al grijs of kalend is.

Na dit interessante voorprogramma en de borrel werden de leden in de gelegenheid gesteld om de opening van het Science Hotel en het verdere avondprogramma bij te wonen. Het Science Hotel was bedoeld om de stad te laten kennismaken met de wetenschap. Zo’n 1000 bezoekers bezochten de talkshows, mini workshops, tests en demonstraties. En genoten van het prachtige uitzicht.