Erasmus Alumni en HOVO-activiteit 9 december 2019 - 9 december 2019

Winterlezing HOVO ism Erasmus Alumni Trust

De Hovo Winterlezing 2019 – De (on)kwetsbaarheid van de oorlogsjournalist

Oorlogsjournalisten doen hun werk vaak in de waan dat hun niets zal overkomen. Die illusie noemen zij zelf ‘de bubbel van onkwetsbaarheid’, die noodzakelijk is om te kunnen functioneren.

Die bubbel spat uiteen op het moment dat het gevaar toeslaat. De gevaren die oorlogsjournalisten bedreigen zijn de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Werden journalisten door de Conventies van Genève boven de strijdende partijen geplaatst, tegenwoordig zijn zij het doelwit van ontvoering en zelfs onthoofding door terroristen.

Maar niet alleen terroristen bedreigen journalisten, ook van de kant van regeringen krijgen oorlogsjournalisten steeds vaker te maken met moedwillig geweld. In deze winterlezing belichten we de positie van de westerse oorlogsjournalisten en de gevaren die hen bedreigen.

Wat betekent dit alles voor onze nieuwsvoorziening?

Dr. R. (Pien) van der Hoeven (1967) is historicus en mediaspecialist. Zij is gepromoveerd aan de Universiteit Leiden op de geschiedenis van NRC Handelsblad. Zij was verbonden aan de afdeling Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen en doceerde ook aan de UvA en de EUR. Momenteel werkt zij aan een bij Prometheus te verschijnen boek, Nepnieuws in oorlogstijd. Journalistiek en propaganda van de Boerenoorlog tot de Arabische Winter.

Het programma 9 december 2019

13.45 – Inloop Theaterzaal, Campus Woudestein
14.00 – Lezing dr. Pien van der Hoeven
15.00 – Einde lezing & vragen
15.30 – Het Erasmus Alumni Trust nodigt u uit deze middag af te sluiten met koffie, thee en wat lekkers in het Erasmus Paviljoen

Prijs: €15,- (incl. BTW en consumpties)
Opgeven: https://www.eur.nl/hovo-rotterdam/evenementen/de-hovo-winterlezing-2019-de-onkwetsbaarheid-van-de-oorlogsjournalist-2019-12-09